Kako Vam mi možemo pomoći?

“Представљен је нови модел фискализације  у Републици Србији. Садашњи систем фискализације уведен је пре више од 15 година, технологија која се у тој области може применити знатно је напредовала, те су била неопходна нова решења. Ово је потпуно нови систем који подразумева да се у реалном времену сви подаци са фискалних каса сливају у Пореску управу. То ће омогућити бољу контролу, али и унапредити борбу против сиве економије и борбу за наплату пореза. Примена Закона о фискализацији за привреду неће представљати додатни трошак, јер је држава буџетом за ову годину определила три милијарде динара за субвенције привредницима за набавку фискалних каса.”

Kada Zakon o fiskalizaciji stupa na snagu?


Krajem 2020. godine Narodna skupština Republike Srbije usvojila je novi Zakon o fiskalizaciji koji počinje sa primenom od 1. januara 2022. godine (sa izuzetkom određenih odredbi koje se primenjuju u roku od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku).

Fiskalizacija podrzaumeva evidentiranje prometa robe i usluga u prometu na malo koja se vrši putem posebnih elektronskih fiskalnih uređaja. Obveznici fiskalizacije će biti dužni da izdaju fiskalni račun putem elektronskog fiskalnog uređaja, kao i da Poreskoj upravi dostave podatke o izdatom računu u realnom vremenu.

Kako funkcioniše novi Zakon o fiskalizaciji?


Novi Zakon o fiskalizaciji uveden je kako bi se efikasnije vršila kontrola poreskih obveznika, kao i da se smanji broj pokušaja utaje poreza, uz suzbijanje sive ekonomije i sveukupnu bolju naplatu poreza.

Koje su osnovne novine Zakona o fiskalizaciji?


Svaki obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti, kao i svaki obveznik poreza na dobit pravnih lica, koji vrši promet na malo ima obavezu da fiskalizuje račune. To znači da se proširuje opseg fiskalizacije na sve preduzetnike i sva privredna društva koja obavljaju promet na malo (osim ukoliko ne pripadaju nekom od izuzetaka).

Novi Zakon o fiskalizaciji uvodi novine u postupku izdavanja računa i evidentiranju prometa robe i usluga ali i uvodi i novu terminologiju, što može da stvori zabunu onima koji usklađuju svoje poslovanje sa novim zakonom. Novi Zakon uvodi i određene novine kada je u pitanju sadržina fiskalnih računa, zbog čega je neophodno da obveznici na vreme usklade svoje poslovanje sa navedenim obavezama.

Ko od sada ima obavezu da fiskalizuje račune a ko ne?


Vlada Republike Srbije je 01. aprila 2021. takođe usvojila i Uredbu kojom je smanjen broj delatnosti koje nemaju obavezu da evidentiraju svoj promet preko fiskalnih uređaja u odnosu na trenutno važeće propise. U skladu sa tim, od 01. januara 2022. godine, svi frizerski i kozmetički saloni, kladionice, muzeji, sportski centri i mnoge druge delatnosti imaće obavezu da fiskalizuju račune.

Mogućnost da i dalje ne koriste fiskalne kase ostavljena je taksistima, veterinarima, bankama, osiguravajućim kućama, advokatima, javnom poštanskom servisu itd.

Važno je napomenuti da se prodaja robe i usluga na malo, koja se vrši na drugi način, uključujući i prodaju preko interneta, takođe biti predmet fiskalizacije, te će oni koji prodaju svoje proizvode ili usluge putem online prodavnica, takođe morati da fiskalizuju svoje račune.

Kako se sprovodi postupak fiskalizacije?


Postupak fiskalizacije se sprovodi preko elektronskih fiskalnih uređaja, koji će zameniti dosadašnje fiskalne kase. Elektronski fiskalni uređaj je hardversko tj. softversko rešenje, preko kog obveznik fiskalizacije izdaje fiskalni račun i prenosi podatke o izdatom računu u Sistem za upravljanje fiskalizacijom Poreske uprave (SUF). Vlasnici kafića, prodavnica i drugih firmi koje izdaju fiskalne račune moraće da nadograde stare fiskalne kase.

Obveznik fiskalizacije može da se opredeli za vrstu elektronskog fiskalnog uređaja koji će koristiti:

elektronski fiskalni uređaj koji koristi sopstveni procesor fiskalnih računa; i/ili
elektronski fiskalni uređaj koji koristi procesor fiskalnih računa u SUF-u i koji omogućava izdavanje fiskalnih računa kroz stalnu internet vezu u realnom vremenu.
Obveznik fiskalizacije može da samostalno razvija i implementira uređaj za potrebe svog poslovanja, koji Poreska uprava odobrava pre početka korišćenja. Država će najveći deo tereta uvođenja novih kasa preuzeti na sebe, te neće biti opterećenja za privrednike.


Svi navedeni pravilnici objavljeni su u Službenom glasniku RS, broj 31/21 od 31. marta 2021. godine