Nova generacija HPE storage sistema odlazi korak dalje u realizaciji ideje agilnog i istovremeno 100 odsto raspoloživog data centra, sposobnog da probleme predvidi i pre nego nego što prouzrokuju bilo kakvu štetu.

Svako savremeno IT odeljenje suočava se sa svakodnevnom poplavom novih zahteva za pružanje najrazličitijih servisa unutrašnjim i spoljnim korisnicima. Ovakva dinamika od IT infrastrukture zahteva da bude agilna, odnosno lako prilagodljiva novim zahtevima i potrebama, jednostavna za upotrebu a u isto vreme potpuno pouzdana i neprestano raspoloživa. Ovi zahtevi se, možda i više nego na ostale elemente infrastrukture, odnose na središnu tačku modernog data centra – centralni storage sistem. Upravo ovi izazovi bili su vodilja inženjerskim timovima kompanije Hewlett‑Packard Enterprise za dizajn najnovije storage platforme HPE Primera. Nije se smela zaboraviti ni podrška platforme za nove tehnologije i interfejse, poput 32 Gb/s Fibre Channel standarda, NVMe i Storage‑Class Memory tehnologija.

Ključ je u inteligenciji…

HPE Primera storage arhitektura koristi sve moderne tehnike za obezbeđivanje visoke raspoloživosti servisa: višestruke active‑active kontrolere, otpornost na istovremeni otkaz dva diska, napredne sisteme za detekciju i prevenciju svih mogućih uzroka gubljenja podataka, rešenja za ručni ili automatski failover… Umesto da se, slično većini komercijalno raspoloživih proizvoda, završe na ovim tehnikama, HPE Primera rešenja za visoku raspoloživost ovde tek počinju. Rezultati rada ovih tehnologija i očitavanja hardverskih i softverskih senzora ugrađenih u HPE Primera platformu prenose se na HPE Infosight – platformu veštačke inteligencije (AI) sposobnu da prepozna rizične situacije i potencijalne probleme pre nego što oni prouzrokuju bilo kakvu štetu, i na njih upozori korisnika.

Algoritmi veštačke inteligencije i mašinskog učenja (ML) implementirani u okviru HPE Infosight platforme prepoznaju rizike tako što analiziraju sistemska podešavanja i prepoznaju sličnosti s ranijim situacijama u kojima su problemi nastajali. Primera radi, ukoliko se uoči statistički značajna pojava istovetnog problema u kombinaciji određene verzije storage operativnog sistema sa određenom verzijom operativnog sistema ili hipervizora na serverima i određenom verzijom drajvera neke od komponenti, korisnik HPE Primere biće upozoren pri pokušaju upgrade‑a na datu verziju storage operativnog sistema, i biće mu predložena ispravna verzija ili sugerisano da unapređenje odloži sve do otklanjanja problema.

HPE Infosight platforma koristi se i na HPE Nimble storage platformi kao i na HPE Proliant serverima, što omogućava da se prepoznaju i preveniraju problemi na nivou celine infrastrukture. Važno je naglasiti činjenicu da se korisnički podaci ne koriste u ovom procesu i ne šalju na HPE Infosight platformu, već se celokupna analitika obavlja isključivo na nivou sistemskih parametara i njihovih podešavanja. Sve ovo omogućilo je proizvođaču da uz HPE Primera platformu ponudi program garancije stalne raspoloživosti – 100% Availability guarantee.

…ali i jednostavnosti

Drugi važan cilj u dizajniranju HPE Primera platforme, da povećanje raspoloživosti ne utiče na jednostavnost upotrebe, u konačnom proizvodu potpuno je ostvaren. HPE Primera je platforma kojom se može upravljati bez dodatnih uređaja ili appliance‑a i koja omogućava da unapređenja storage operativnog sistema obavlja sam korisnik, bez prekida u radu i bez potrebe za kontaktiranjem podrške proizvođača, što u svetu high‑end mission‑critical storage sistema predstavlja izuzetnu retkost. Imajući u vidu da većina današnjih IT odeljenja nije u stanju da priušti posvećene storage administratore, već se time bavi osoblje koje administrira i drugu opremu – servere, operativne sisteme, hipervizore, u našim uslovima često čak i mrežu, platforma je dizajnirana tako da korisnik njome može upravljati samostalno, bez potrebe za složenom i skupom obukom.

Svakodnevna administracija nije jedino što je na novoj platformi jednostavno – HPE Primera platforma omogućava vrlo brzu i jednostavnu instalaciju, kao i krajnje jednostavna unapređenja na nove modele i tehnologije, bez potrebe za kompleksnim intervencijama i obustavom isporuke servisa, kroz HPE Timeless Storage for HPE Primera program.

Pouzdano i jednostavno

Ove dve reči možda su dovoljne da odslikaju suštinu nove HPE Primera platforme, a istovremeno i prva dva kriterijuma savremenog IT menadžera za izbor storage platforme. HPE se ponosi dugom tradicijom projektovanja rešenja u čijem su fokusu potrebe korisnika, a HPE Primera ne samo da nije izuzetak već predstavlja značajan korak napred.

 

Source: IT infrastruktura: HPE Primera – Važno je biti prvi