Google je nesumnjivo jedno od najboljih i najbogatijih mesta za pretraživanje informacija na internetu, pa korisnici imaju pristup bogatom resursu koji može da ih informiše o skoro svemu.

To bi 24. septembra moglo donekle da se promeni, bar kada je Evropa u pitanju, budući da poslednja velika Google vest govori o tome da je Evropski sud pravde doneo odluku koja je u vezi sa „pravom da se bude zaboravljeno,“ te rezultatima Google pretraga. Novo pravo omogućava da bilo ko zatraži uklanjanje privatnih informacija, a u slučaju da su neadekvatne, ili da više nisu relevantne, a tu su uključene i informacije o prethodno počinjenim krivičnim delima. Ukoliko zahtev bude bio u skladu sa novim zakonom, Google će biti u obavezi da obriše informacije na koje se zahtev odnosi, a vreme će pokazati da li će obrisani podaci nestati iz globalne, ili samo iz pretrage na području Evrope.

Iako „pravo da se bude zaboravljeno“ doprinosi očuvanju privatnosti korisnika, ipak utiče i na slobodu govora, a zbog toga što nije teško zamisliti načine na koje može da se zloupotrebi kako bi se manipulisalo rezultatima pretraga.

Izvor: Ubergizmo

Source: Google search: Pravo na brisanje informacija