Ako vas brine cena goriva, obradovaće vas vest da ćete uskoro moći da se vozite električnim automobilima. Elon Musk je najavio dolazak Tesla vozila u Srbiju, Hrvatsku i Slovačku. Koliko je ova najava realna s obzirom na nedostatak infrastrukturne podrške za ovakva vozila?

Elon Musk Tesla automobili stižu u Srbiju

Iako je Elon Musk u problemima sa sudom, odvojio je vreme da u opuštenom razgovoru sa fanovima na Twitteru najavi širenje prodaje Tesla vozila. Naime, na pitanje jednog korisnika kada mogu da se očekuju njegova vozila u Slovačkoj, Elon je napomenuo da će Tesla stići ne samo u Slovačku, već i u Srbiju, Hrvatsku i druge zemlje Istočne Evrope već početkom sledeće godine.

Hoping to open in Slovakia, Croatia, Serbia & most of Eastern Europe early next year. Finally, we will do Nikola Tesla proud by having his cars in his countries of origin!

— Elon Musk (@elonmusk) September 23, 2019

Spontana objava ili dugo planirana akcija?

Elon se očigledno spremio za najavu, otkrivajući kako će se Nikola Tesla biti ponosan što će se “njegovi automobili biti u zemljama odakle je poreklom”. Konstrukcija rečenice je veoma interesantna, jer je Elon očigledno svestan natezanja Hrvatske i Srbije oko “prava” na Teslu. Da podsetimo, čuveni srpski naučnik je rođen u tadašnjem Austrijskom carstvu, tj. na teritoriji današnje Hrvatske. Musk je očigledno pazio da nekog ne uvredi, što znači da je reč o potezu o kojem već duže vremena razmišlja.

Čini se da je ta prognoza pomalo optimistična jer je potrebna infrastruktura koja će podržati električna vozila, a tu je i pitanje logistike, lokacija za prodajne salone, podrška servisnih centara… Inače, ovo nije prvi put da Elon Musk pravi pompezne najave širenja i prodaje Tesla automobila. Upravo su njegove objave na Twitteru bila povod za tužbu oko mešetarenja.

Source: Elon Musk: Tesla automobili stižu u Srbiju!